Het schrijven van een sollicitatiebrief

Op zoek naar de juiste kandidaat zijn voor veel hotels motivatie en persoonlijkheid belangrijke onderdelen. Het is moeilijk deze onderdelen in het CV op te nemen en een sollicitatiebrief wordt daarom vaak zeer op prijs gesteld. De brief is vooral bedoeld om je motivatie in aan te geven. Wat trekt je aan in de functie, waarom wil je juist bij dit hotel werken? Andere onderwerpen waarover je eventueel in de brief kunt schrijven zijn: hoe je persoonlijkheid aansluit bij de functie, hoe je persoonlijke situatie past bij het hotel, wat je aanspreekt in het concept, hoe flexibel je kunt zijn, waarom je wilt vertrekken bij je huidige werkgever, wat je toekomst plannen of ambities zijn.   

Wees je ervan bewust dat de manier waarop je de brief schrijft, hoe je deze opmaakt, het taalgebruik e.d. ook iets zegt over wie je bent en wat je belangrijk vindt. Het is eigenlijk een visitekaartje wat je afgeeft en het is daarom belangrijk dat je het zelf schrijft en het persoonlijk maakt. Hou het echter wel zakelijk en professioneel. Voeg bij een sollicitatie via e-mail de sollicitatiebrief als bijlage toe.

Als je schriftelijk solliciteert naar een functie, dan bestaat een sollicitatie normaal gesproken uit een sollicitatiebrief en ene Curriculum Vitae. Soms kun je ook een sollicitatie video toevoegen, deze kan dan de sollicitatiebrief vervangen. Niet ieder bedrijf vindt dat echter prettig en niet iedereen komt goed over op een video. Bij ontvangst van een sollicitatie wordt in veel hotels eerst de Curriculum Vitae doorgenomen. De brief wordt pas gelezen als de interesse is gewekt door de CV.  Je zou om deze reden een korte motivatie ook op kunnen nemen in je CV. De volledige schriftelijke sollicitatie is een eerste selectiemiddel voor werkgevers. Niemand wordt op grond van een sollicitatiebrief aangenomen, wel worden er velen op afgewezen. Besteed hier dus veel aandacht aan.

 

Twee soorten sollicitatiebrieven

Geen enkele sollicitatiebrief is hetzelfde. Immers, mensen en functies verschillen van elkaar. Maar er bestaat wel onderscheid tussen een open sollicitatie en een gerichte sollicitatie naar een specifieke vacature.

Het verschil tussen een open sollicitatie en een gerichte sollicitatie is dat een gerichte sollicitatie geschreven wordt naar aanleiding van een openstaande vacature. Je kunt in deze brief dus heel precies ingaan op de eisen en wensen die er voor de vacature worden gevraagd. Bij een open sollicitatie is er geen sprake van een open vacature. Je kiest in dat geval voor een organisatie waar je graag zou willen werken en waarvan je hoopt dat er nu een vacature is of op korte termijn ontstaat. In de open sollicitatiebrief geef je aan wat je zo aantrekt in deze werkgever en motiveer je wat je voor de organisatie kunt betekenen. Je geeft aan vanaf wanneer je beschikbaar bent en informeert naar de mogelijkheden die er zijn of gaan komen.

Naast de genoemde verschillen tussen de twee brieven zijn er ook overeenkomsten. Beide brieven hebben als doel de uitnodiging voor een persoonlijk gesprek. De inhoud van de brief moet bij de werkgever interesse opwekken. Dit kun je bereiken door in de brief je kwaliteiten naar voren te brengen en jouw motivatie te benadrukken. Er bestaan geen vaste regels voor het schrijven van een sollicitatiebrief; wel bestaan er algemene opvattingen over een goede aanpak en indeling ervan. Hieronder enkele suggesties voor de indeling van een goede sollicitatiebrief.

Het schrijven van de sollicitatiebrief:

  • Maak de brief niet te lang
  • pas je brief bij iedere sollicitatie aan
  • schrijf dus iets over relevante ervaringen en/of kennis die aansluiten bij de geboden functie
  • schrijf in je eigen stijl maar houdt het wel formeel
  • omschrijf kort en krachtig waarom de vacature en/of het hotel je aanspreekt
  • wat jouw sterke (persoonlijke) punten zijn voor de baan. 
  • als je een foto wilt toevoegen, doe dat dan op je CV, niet op de brief

De indeling van een sollicitatiebrief

Een goede brief behoort een duidelijke structuur hebben: een opening, een kern en een afsluiting.

De opening
Het vinden van pakkende openingszin is vaak niet eenvoudig. Probeer hierin orgineel te zijn zonder teveel risico te nemen. Zorg dat de opening minimaal twee zinnen heeft, één zin is namelijk geen alinea.

De kern 
In de kern van de brief staat het echte inhoudelijke gedeelte. Lieg nooit in een sollicitatie maar wees wel altijd positief. Vertel waarom je wel geschikt bent voor de functie en waarom deze zo goed bij je past. Ga niet in op functie eisen waar je niet aan voldoet of andere zaken die niet matchen.

De afsluiting
Sluit af met een korte en bondige zin als: "ik zou graag deel uitmaken van uw team en zie uw reactie daarom met veel belangstelling tegemoet" of "graag licht ik mijn CV toe in een persoonlijk gesprek". Maak de afsluiting niet te lang. Bespreek concrete zaken in de kern.


Stuur altijd het Curriculum Vitae met de sollicitatiebrief mee. Kopieën van getuigschriften en diploma's niet meesturen, eventueel kun je deze meenemen naar het sollicitatiegesprek.

 

Een uiterlijk verzorgde brief

Is de inhoud van de brief goed maar de verzorging slecht? Dan gaat deze vaak "het ronde archief in" (vuilnisbak). Een verzorgde brief is noodzakelijk. Daarom een aantal tips op dit onderwerp:

  • Dateer de brief en vermeld het adres van het hotel
  • vermeld ook je eigen adres en telefoonnnummer op de brief
  • als je de informatie hebt, gebruik dan de naam van het contactpersoon
  • gebruik wit en ongelinieerd A4-papier
  • druk de brief eenzijdig af
  • zorg voor mooie verdeling van de tekst
  • voorkom herhalingen, vlekken, kreukels of fouten in de brief
  • vermeld onderaan wat je hebt bijgevoegd (bijvoorbeeld het Curriculum Vitae). 
  • voorkom spelfouten, grammaticale fouten en verkeerde woordkeuze. Vaak zijn dergelijke fouten funest voor een succesvolle sollicitatie. Gebruik je spelling controle en laat de brief aan een aantal andere mensen lezen!

 

Nog een aantal tips

  • als je een goede sollicitatiebrief hebt, gebruik dan gerust steeds dezelfde tekst als basis (en pas deze aan op de functie en het bedrijf). 
  • heb je een kopie van de brief / CV (voor het sollicitatiegesprek)?
  • Laat je brief, als je hem af hebt, nog even liggen tot de volgende ochtend en lees hem met een frisse blik nog een keer over voordat je hem de deur uitdoet. Tien tegen een dat je toch nog wat verandert.

 

Voorbeeld brieven

www.Sollicitatieinfo.nl heeft een aantal goede voorbeeld sollicitatiebrieven verzameld.

 

De Sollicitatie E-mail

Als je een e-mail (sollicitatie) verstuurt naar een werkgever, stuur de brief dan mee als bijlage. E-mailen gaat echter wel iets anders dan een reguliere brief via de post. Daarom hieronder een aantal tips:

  • Gebruik één e-mailadres voor al je sollicitaties (liefst thuis)
  • Controleer de naam van het emailadres, is dit zakelijk te gebruiken?
  • Je kan de bijlage een naam geven die in je voordeel werkt, bijvoorbeeld creatief kok of gastvrije kelner
  • Zorg ervoor dat je naar één specifiek en juiste persoon mailt (achterhaal dit indien nodig)
  • Vermeld in de onderwerpregel om welke vacature het gaat
  • Gebruik voor de opmaak van e-mail zoveel mogelijk standaardinstellingen. Dus geen exotische lettertypes etc. Kan raar overkomen. Dit doe je normaal gesproken ook niet.
  • Controleer of de email is ontvangen. Een mailtje raakt makkelijk zoek of beland soms in een spamfilter

 

Het Curriculum Vitae bijsluiten

Hoewel e-mailprogramma’s steeds meer mogelijkheid geven voor het opmaken van tekst, is het toch beter als de potentiële werkgever de brief en het CV in een tekstverwerker programma kan opvragen. Zeker bij het afdrukken van de tekst, kan deze wat overzichtelijker worden ingedeeld, met bijvoorbeeld gebruikmaking van vette letters en alineas.

 

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte