Aandachtpunten bij online solliciteren

Internet is een uitstekend middel om een leuke baan te vinden en om online te solliciteren. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om via de reguliere post te solliciteren maar de meeste bedrijven ontvangen sollicitaties bij voorkeur per e-mail of via hun website in een systeem.

E-mail en Internet zijn snelle en informele media. Solliciteren blijft echter in de meeste gevallen een formele aangelegenheid en als je de bedrijfscultuur niet goed kent is het aan te raden een formeel geschreven motivatie en CV toe te voegen. Liefst deze brief en CV apart bijsluiten zodat ook een afgedrukte versie er netjes uitziet. In de e-mail zet je dan een korte tekst met verwijzing naar de bijlage. Een foto is niet echt nodig maar als je dat doet, verklein dan eerst de foto tot internet formaat zodat je email niet direct de beschikbare ruimte in de mailbox van de ontvanger vult. Gebruik een foto waar je alleen op staat en die er zakelijk uitziet. Als je de foto als document bijsluit, geef deze dan een neutrale naam, "verjaardag tante truus" of "feestje Mo" komt niet professioneel over.

Steeds meer bedrijven hebben scherp afgestelde spam filters waardoor je e-mail terecht kan komen in een spambox in plaats van bij de ontvanger. Als je na een paar dagen geen bericht van ontvangst hebt ontvangen, bel het bedrijf dan gerust om na te gaan of je e-mail goed is ontvangen, je kunt dan meteen vragen hoe de procedure verder zal gaan verlopen.

Let ook op vanuit welk e-mailadres je een sollicitatie verstuurt, coolchick@hotmail.com of lieverluidanmoe@hotmail.com maken niet een goede eerste indruk bij de ontvanger.

Gebruik de naam van bijgesloten documenten om jezelf te promoten, in plaats van het document met je curriculum vitae de naam CV te geven kun je het ook bijvoorbeeld "CV creatieve kok" noemen, of "CV receptionist met talenknobbel" of "gastvrije kelner"


Waar kun je vacatures vinden?

Er zijn op Internet veel sites waar vacatures kunnen worden gevonden. Er zijn sites die zich richten op actief werkzoekenden en sites die passief werkzoekenden bereiken zoals bijvoorbeeld de sociale netwerken. Op Vacaturesites staan uiteraard vacatures waarin werkzoekenden kunnen zoeken naar een baan maar het kan ook andersom; cv databanken waarin werkgevers kunnen zoeken naar een kandidaat.

Er zijn algemene vacaturesites en vacaturesites die zich specialiseren. Specialisatie is er op gebied van regio/ werklocatie, doelgroep/ type baan (vakantiewerk/ studentenbaan/ stages), opleiding en vakgebied. Er zijn sites waarop actief informatie wordt geplaatst en sites die informatie van internet overnemen en  sorteren.

Banennetwerken combineren eerder genoemde eigenschappen. Een voorbeeld zo’n netwerk is www.WerkenineenHotel.nl, Zowel startbanen als stages en management functies worden aangeboden en kandidaten solliciteren via het platform direct bij het betreffende hotel. Een kandidaat kan eenvoudig vacatures filteren op o.a. regio, functie, niveau, keten en soort dienstverband. Nieuwe vacatures kunnen automatisch en gratis worden verstuurd via alert. WerkenineenHotel.nl plaatst de vacatures automatisch door naar een de sociale netwerken, Twitter, Linkedin, Facebook en Instagram. Er is een mogelijkheid een account aan te maken waarmee je overzicht houdt over je sollicitaties, voorkeuren kunt bewaren en een CV kan uploaden om vervolgens ook eenvoudig via mobiele apparatuur te kunnen solliciteren.

Veel bedrijven hebben een eigen website waarop vacatures te vinden zijn. Het is echter erg tijdrovend en bij de meeste bedrijven is er geen mogelijkheid om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures.

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte